Utviklingstrinn

VTI-Symjing benyttar Norges Svømmeskole sin mal for symjeopplæring. Den er basert på solid pedagogikk/metodikk, og tufta på nasjonale standardar for kva øvelsar som må beherskast på vegen mot symjedyktigheit.

Er du usikker på kva nivå barnet ditt ligg på? Prøv nivåveljaren her på sida vår.

Symjeopplæring for barn

Vannmerket

Vannmerke-nivået fokuserer på dei grunnleggande øvelsane for vasstilvenning. Nivået er for deltakarar som ikkje har noko erfaring i vatn tidligare, og vi tilbyr denne opplæringa frå 4-5 års alder. Det er på dette nivået ein skaper grunnlaget for læring av dei fire kjernefunksjonene ‘Dykke’, ‘Flyte’, ‘Glide’ og ‘Framdrift’.

Læringsmål

1. ‘Frakte’ eit symjebrett som ligg i vassflata gjennom bevegelsar med armane, men uten å berøre det. Deltakaren må frakte brettet minst fem meter uten å berøre det.

2. Stå i hoftedjupt vatn og la ein partner sprute vatn på seg. Det er lov å beskytte seg med armane, men ikkje å snu seg vekk. Deltakaren må la seg sprute på i minst 15 sekund, og hendene skal ikkje haldast framfor andletet.

Vannmerket

Kval (nivå 1)

Hvalmerke-nivået fokuserer på kjernefunksjonen ‘Dykke’, som innebærer at man skal kunne dykke kroppen under vann. For å lære å svømme må man kunne oppholde seg under vann – dykke, og orientere seg der. Dette innebærer også at man kan kontrollere pustingen: puste inn – dykke under – se og orientere seg – komme opp – puste ut og inn.

Læringsmål

Kombinere hopp fra bassengkanten – dykke – orientere seg under vann – hente gjenstander til overflaten.

Kvalmerket

Skilpadde (nivå 2)​

Skilpadde-nivået fokuserer på kjernefunksjonen ‘Flyte’, som innebærer at man opplever oppdriften i vannet. Den bevisste opplevelsen av at vannet ‘bærer’ kroppen er helt sentral i svømmeopplæringen. Flytingen påvirkes av kroppens holdning, og ikke minst pusting. Forutsetningen for å flyte er at mest mulig av kroppen er under vann. Derfor følger flyting etter dykking.

Læringsmål

Flyte som en pil på magen og på ryggen, med armene strukket frem, i minst 15 sekunder på hver side.

Skilpaddemerket

Pingvin (nivå 3)

Pingvin-nivået fokuserer på kjernefunksjonen ‘Gli’, som innebærer at man flyter i bevegelse, enten under vann eller i overflaten. Det gir deltakeren mulighet til å erfare vannets motstandskraft. Å gli forutsetter at man kan holde pusten og flyte.

Læringsmål

Kombinere aktivitetene hoppe – flyte opp – innta linjeholdning på magen i vannflaten – gjøre crawlbeinspark med armene strukket frem – dreie over på ryggen – gjøre beinspark i linjeholdning og puste.

Pingvinmerket

Selunge (nivå 4)

Selungen-nivået fokuserer på kjernefunksjonen ‘Fremdrift’, som innebærer at man skaper fremdrift i vannet ved hjelp av arm- og beinbevegelser. Målet er å nytte motstandskraften i vannet slik at bevegelsene fører til fremdrift.

Læringsmål

Stupe uti på dypt vann – svømme 12,5 meter på magen – skifte retning – svømme 2-3 meter mot startstedet – stoppe – flyte i 30 sekunder – svømme på ryggen tilbake til utgangspunktet.

Selungemerket

Vidaregåande symjekurs

Sel (nivå 5)​

På Sel-nivået har man fokus på svømmeartene crawl og rygg. Disse svømmeartene har deltakerne lært grovkoordinert på den grunnleggende svømmeopplæringen. På dette nivået tar vi det et steg videre, og arbeider med øvelser som gjør at deltakerne skal kunne svømme crawl og rygg finkoordinert.

Læringsmål

1. Kunne svømme crawl og rygg finkoordinert
2. Kunne varsle om hjelp (1-1-3), benytte «forlenget arm» og kaste redningsline/livbøye

Selmerket

Sjøløve (nivå 6)

På Sjøløve-nivået har man fokus på å lære bevegelsen i bryst og butterfly (delfinbevegelsen). Deltakerne har lite erfaring med dette fra den grunnleggende svømmeopplæringen, så det er viktig å arbeide med det grunnleggende på dette nivået.

Læringsmål

1. Kunne utføre bryst- og butterflybevegelsen (delfinbevegelsen)
2. Kunne utføre overlevelsesflyting og H.E.L.P.-stillingen (flyteteknikk i kaldt vann, med redningsvest)

Sjøløvemerket

Delfin (rekrutt)​

På Delfin-nivået har man fokus på å lære teknikk i bryst og butterfly. Fra Sjøløve-nivået har deltakerne fått erfaring med delfinbevegelsen, som kjennetegner både bryst og butterfly. På dette nivået skal deltakerne få mer kjennskap med svømmeteknikkene i bryst og butterfly slik at de mestrer disse grovkoordinert.

Læringsmål

1. Kunne svømme bryst og butterfly grovkoordinert
2. Kunne svømme med klær og trå vannet

Delfinmerket

Hai (rekrutt)

På Hai-nivået har man fokus på medleysvømming. Dette oppsummerer de ferdigheter og teknikker man har lært på de foregående nivåene. Medleysvømmingen setter sammen de fire svømmeartene i rekkefølgen butterfly, rygg, bryst og crawl. På dette nivået skal deltakerne videreutvikle undervannssvømmingen, startene og vendingene.

Læringsmål

1. Kunne svømme medley
2. Kunne utføre undervannskick, starter og alle vendinger med god teknikk
3. Kunne grunnleggende livredning i vann

Haimerket